Heterochronia και Heterotopia. Ο Πειραιάς επίκεντρο της σύγχρονης τέχνης.


Μπορεί η τέχνη να φανταστεί μια εναλλακτική απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα ζωής; Μπορεί ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ να διαταράξει τις τρέχουσες παγκόσμιες στρατηγικές της επισφάλειας και της επιστροφής στην πολιτική της ταυτότητας; Μπορούν οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέους «χώρους κοινής χρήσης» που να διαρρηγνύουν τους κυρίαρχους μηχανισμούς περιχαράκωσης και να ξεπεράσουν τον κοινωνικό στιγματισμό του Άλλου;

Το 4ο Fast Forward Festival εστιάζει στην έννοια της «οικίας», τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, της πρόσκαιρης και της μόνιμης, της οικείας και της ανοίκειας. Απορρίπτοντας δογματικές στρατηγικές που θολώνουν τα όρια τέχνης και ζωής, οι διεθνείς και οι Έλληνες καλλιτέχνες του 4ου FFF θα αποπειραθούν να εμπλέξουν τους θεατές σε ισχυρές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που είναι μορφολογικά ποικίλες καθώς λειτουργούν στα όρια μεταξύ εγκατάστασης, περφόρμανς, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής. Επανακτώντας δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και στην περιφέρεια της πόλης, το 4ο FFF θα διερευνήσει με κριτικό και ευφάνταστο τρόπο τα τρέχοντα ζητήματα της επισφάλειας και του ακούσιου νομαδισμού, της έλλειψης στέγης και γειτονίας μέσα στη σφαίρα του κοινωνικού και του πολιτικού.

FFF4 | Piraeus / Heterochronia
Hikaru Fujii

2-14 MAΪ 2017
11:00-18:00

Η προβολή γίνεται στα δύο σημεία εκκίνησης του πρότζεκτ "Piraeus/Heterotopia":
Καφέ Janeiro | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)
Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty” | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Πειραιάς
Εκτός Στέγης.

Ένα έργο video art που προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν, αισθανόμενοι όλους τους διαφορετικούς χρόνους –το χρόνο της ετερότητας, το χρόνο των ίδιων των θεατών και τον πραγματικό χρόνο που περνάει – να διασταυρώνονται.

Το Piraeus/Heterochronia είναι ένα έργο video art, στο οποίο καταγράφηκαν τέσσερις διάλογοι με τους ανθρώπους εκείνους που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό, δηλαδή της κεντρικής σιταποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά.
Το Piraeus/Heterochronia δεν παρουσιάζει την ιστορία του Πειραιά, αλλά καθρεφτίζει «το χρόνο της ετερότητας» (αυτό που δηλώνει η λέξη «ετεροχρονία») των συνεντευξιαζόμενων, ο οποίος ζει και επιβιώνει με την πραγματικότητα του Πειραιά, που είναι ισχυρά συνυφασμένη με την περίπλοκη ιστορία του.

Κάθε συνεντευξιαζόμενος/-η σε αυτό το βίντεο έχει ιδιαίτερη και διαφορετική ζωή, κοινωνικές καταβολές και χρόνο. Προκειμένου όμως να φανεί ο κοινός ρους του πραγματικού χρόνου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διάλογοι και κινηματογραφήθηκαν την ίδια ώρα σε διαδοχικές ημέρες.

Κάθε ώρα, το ρολόι του Σιλό, το οποίο είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο του Πειραιά, παίζει το περίφημο τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», από την ταινία Ποτέ την Κυριακή. Στην πραγματικότητα, το ρολόι δεν είναι πλέον καθόλου ακριβές, καθώς η ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου είναι υποκειμενική. Τότε, πώς μπορούμε να θωρούμε το «χρόνο της ετερότητας», που έχει μια μεταβλητή ταχύτητα, βαίνοντας είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά;

Το Piraeus/Heterochronia, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το διαδραστικό έργο του Ακίρα Τακαγιάμα, Piraeus/Heterotopia, είναι εγκατεστημένο και θα προβάλλεται σε δύο αφετηρίες: στο καφέ Janeiro στην Πλατεία Ομονοίας της Αθήνας και στο Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty”, στο Λιμάνι του Πειραιά. Αυτό το έργο προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν, αισθανόμενοι όλους τους διαφορετικούς χρόνους –το χρόνο της ετερότητας, το χρόνο των ίδιων των θεατών και τον πραγματικό χρόνο που περνάει– να διασταυρώνονται.





FFF4 | Piraeus / Heterotopia
Akira Takayama

2-14 ΜΑΪ 2017
11:00-18:00
Σημεία εκκίνησης:
Janeiro Café | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)
Πλωτό Μουσείο "Hellas Liberty" | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, Πειραιάς
Εκτός Στέγης

Ο Ιάπωνας «αρχιτέκτονας του θεάτρου», δημιουργός site-specific έργων μεγάλης εμβέλειας, επανέρχεται για να μας παρασύρει σε ένα περιπατητικό θέαμα-εμπειρία εκτός Στέγης, σε μια εκ νέου ανακάλυψη του Πειραιά και της μακραίωνης προσφυγικής ιστορίας του, μέσα από smartphones, Apps και νέους πολιτισμικούς χάρτες.

Δύο χρόνια μετά την καταλυτική συμμετοχή του στο X Apartments-Athens, ο καταξιωμένος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Τακαγιάμα (γενν. 1969), που αποζητά μια νέα, κοινωνική λειτουργία για το θέατρο, επανέρχεται με ένα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ εκτός Στέγης. Αφετηρία του η Ομόνοια και προορισμός ο Πειραιάς – ή και το αντίστροφο. Στόχος είναι η εκ νέου ανακάλυψη του επινείου της Αθήνας και της μακραίωνης προσφυγικής και μεταναστευτικής ιστορίας του, έμπρακτα και βιωματικά, μέσω ενός audio-walk φορτισμένου με ιστορικές μνήμες και πρωτόγνωρες εμπειρίες, μύθους και μυθοπλασίες.

Με την περιδιάβασή τους σε επτά διαδοχικά σημεία-τοπόσημα, εξοπλισμένοι με smartphones, ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές και χάρτες, οι θεατές γίνονται οι γεωγράφοι μιας νέας τοπογραφικής, ιστορικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής χαρτογράφησης του Πειραιά. Το εγχείρημα διέπεται από την επιθυμία επαναδιεκδίκησης του καθημερινού δημόσιου χώρου και του αστικού τοπίου ως ενός «άλλου» τόπου, άγνωστου όσο και οικείου, μυθικού όσο και πραγματικού, κρίσιμου και μεταιχμιακού, δηλαδή ως μιας ετεροτοπίας, έτσι όπως την περιγράφει ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Foucault. Επτά ποιητές, πεζογράφοι και στοχαστές από αντίστοιχες χώρες όλου του κόσμου συμπράττουν στο πρότζεκτ, γράφοντας πρωτότυπα κείμενα για το ανθρωπογεωγραφικό παλίμψηστο του Πειραιά.

Το πρότζεκτ Heterotopia ξεκίνησε ως ένα radio-tour στις γειτονιές του Τόκυο, το 2013. Εξελίχθηκε σε μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή για smartphone, η οποία μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 θα συμπεριλαμβάνει περίπου 100 διαφορετικά τοπόσημα. Σε διάφορες παραλλαγές, έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ασιατικές πόλεις, ακόμη και πάνω σε μοτοσικλέτες, ως θέαμα-επίσκεψη σε ένα από τα θέρετρα-τοπόσημα του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Ιαπωνίας. Το Piraeus/Heterotopiaείναι η πρώτη ευρωπαϊκή εκδοχή του πρότζεκτ και προέκυψε ύστερα από ανάθεση της Στέγης.